Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-453SOĞUK TEKNİĞİ VE DEPOLAMASeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların muhafazasında etkili bir yöntem olan soğutma işleminin temel ilkelerini öğrenmek. Soğutarak muhafaza işleminde dikkat edilmesi gereken hususları bilmek. Soğuk depoların kuruluşunun temel prensiplerini öğrenerek bu konuda yeterli bilgi sahibi olmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Oksal Macar
Öğrenme Çıktıları
1Tanımlar, temel kavramlar ve mekanik soğutma sistemlerini bilir.
22) Soğutma çevrimi, kondenser, evaporatör, kompresör ve soğutma yükü, soğutucu akışkanlar ve salamuraları bilir.
33) Gıdaların depolanması, depolama şartlarını bilir.
44) Soğukta muhafaza yöntemlerini bilir.
55) Dondurarak muhafaza yöntemlerini bilir.
66) Bitkisel ürünlerin soğutularak muhafazası ve depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.
77) Bitkisel ürünlerin dondurulması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.
88) Hayvansal ürünlerin dondurularak depolanması ve çözündürülmesi ile dondurarak depolama esnasında meydana gelen değişimleri bilir.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Soğuk işlemin temel prensipleri. Soğutma ve dondurma işlemlerinde uygulanan farklı metotların temel ilkeleri. Soğukta muhafazayı etkileyen temel faktörler. Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin soğukta ve dondurarak muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genel gıda muhafaza yöntemleri.
2Termodinamiğin temel ilkeleri ve soğutma ile olan ilgisi
3Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması
4Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması
5Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri.
6Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri.
7Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları.
8Soğutma yöntemleri ve uygulama esasları.
9Ara Sınav
10Bir soğuk hava deposunun çalışma prensipleri hakkında bilgi alınması.
11Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğukta muhafazası.
12Bitkisel ve hayvansal ürünlerin dondurarak muhafazası.
13Dondurulmuş bitkisel ve hayvansal ürünlerin çözündürülmesi.
14Farklı kapasitede ve farklı bir ürün için soğuk hava deposunun planlanması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
[1] Soğuk tekniği ve teknolojisi Prof. Dr. Akif Kundakçı 2] "Gıda Teknolojisi(2)", Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayın No:490(2000) [3] http://www.ceic.unsw.edu.au/staff/Tuan_Pham/afea-talk.ppt#19 [4] http://www.refrigerationbasics.com/1024x768/rb3.htm [5] http://rpaulsingh.com/animated%20figures/fig6_3.htm [6]http://www.sfsb.hr/test/testhome/vtAnimations/animations/chapter09/refrigeration/index1.html
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım14228
Tartışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)98
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1        
ÖÇ2        
ÖÇ3        
ÖÇ4        
ÖÇ5        
ÖÇ6        
ÖÇ7        
ÖÇ8        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr