Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-416GIDA GÜVENLİĞİSeçmeli483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör. Mustafa CÜE
Öğrenme Çıktıları
1Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme
2Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme
3Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek
4Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek
5Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme
6Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme
7Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme
8Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme
9Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlamayabilme ve karşılaştırabilme
10Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlamayabilme ve karşılaştırabilme
11ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi), GHP(İyi Hijyen Uygulamaları), GMP(İyi Üretim Uygulamaları) ve diğer standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve uygulayabilme
12ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi), GHP(İyi Hijyen Uygulamaları), GMP(İyi Üretim Uygulamaları) ve diğer standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve uygulayabilme
13Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilme ve kurabilme
14Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilme ve kurabilme
15Türkiye’de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme
16Türkiye’de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler) Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler) Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği Ders tekrarı ve arasınav Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri Gıda katkı maddeleri Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
1Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
2Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
3Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
4Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler)
4Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler)
5Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler)
5Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler)
6Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
6Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
7Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
7Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
8 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9Gıda katkı maddeleri
9Gıda katkı maddeleri
10Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
10Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
11Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
11Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
12GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları
12GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları
13HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
13HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
14ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
14ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
15Derslerin Tekrarı
15Derslerin Tekrarı
16Final Sınavı
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004. Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996. Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994. T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Tartışma122
Soru-Yanıt14228
Takım/Grup Çalışması248
Proje Hazırlama177
Proje Sunma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7428
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)91
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ145542334
ÖÇ245542445
ÖÇ3 5443444
ÖÇ445444535
ÖÇ545544435
ÖÇ645435545
ÖÇ745544544
ÖÇ855444545
ÖÇ9        
ÖÇ10        
ÖÇ11        
ÖÇ12        
ÖÇ13        
ÖÇ14        
ÖÇ15        
ÖÇ16        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr