Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-405ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Şekerli ürünlerim üretimi sırasındaki üretim aşamaları ve bu alandaki teknolojik gelişmelerin takibi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr.Üyesi Emriye AY
Öğrenme Çıktıları
1Şeker kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
2Şeker ve karbohidrat arasındaki farkı bilir.
3Farklı tatlandırıcıları ve kullanım alanlarını bilir.
4Çikolata üretim aşamaları hakkında bilgi sahibi olur.
5Şekerli ürünler ve üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Şekerli ürünlerim üretimi sırasındaki üretim aşamaları ve bu alandaki teknolojik gelişmelerin takibi. Şeker ve şekerli ürünlerin tanımı, Şeker ve şekerli ürünler kimyası, üretim aşamaları, Kakao ve çikolata üretim teknolojisi, akide şeker ve marshmelov üretim teknolojisi, krokan şekerleme üretimi, pekmez üretim teknolojisi. Pişmaniye ve kestane şekeri üretim teknolojisi, bal ve bal teknolojisi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11-)Şeker pancarından şeker üretim aşamaları. 2-) Şeker ve karbohidrat tanımları. 3-)Sentetik ve doğal tatlandırıcılar. 4-)polisakkaritler 5-)Polisakkaritler 6-)Şekerli ürünlerde kullanılan katkı maddeleri 7-) Karbohidrat içeren gıdalarda gerçekleşen reaksiyonlar: Maillard ve karemelizasyon. 8-) Arasınav 9-)Kakao üretim aşamaları 10-) Çikolata üretim teknolojisi 11-) Çikolota üretim teknolojisi 12-) Helva üretim teknolojisi 13-) Jelibon Üretim Teknolojisi 14-) Pekmez üretim teknolojisi--
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Özel Gıdalar Teknolojisi (Şeker, Kakao Ve Çikolata, Şekerleme Çay, Kahve), Prof. Dr. Ali Altan.Çukurova Üniversitesi, 2007 MEB, ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER modülü,Ankara, 2011.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Proje Sunma1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Gerek yok.
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Derse Katılım122
Uygulama/Pratik45145
Proje Sunma45145
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma25125
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 4      
ÖÇ2 4      
ÖÇ3 4      
ÖÇ4 4      
ÖÇ5 4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr