Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-408GIDA TEKNOLOJİSİNDE SON GELİŞMELERZorunlu483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda bilimi ve teknolojisi alanındaki en son bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tartışılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Oksal MACAR
Öğrenme Çıktıları
1Gıda kimyası, biyoteknolojisi, biyokimyası, moleküler biyolojinin gıda bilimine uygulanması öğrenir.
2Gıda üretim teknolojileri alanındaki son gelişmelerin kavranması öğrenir
3 Genetiği Değiştirilmiş gıdalar ve insan beslenmesinde kullanımı öğrenir.
4Genetiği değiştirilmiş gıdaların tanımlanması, biyogüvenlik ve risk analizleriniöğrenir
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Gıda Biliminde son yıllarda meydana gelen gelişimlerin tartışılması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genetiği değiştirilmiş gıdalara giriş.
2Genetiği değiştirilmiş gıdaların üretim mevzuatı ve etiketlenmesi.
3Genetiği değiştirilmiş gıdaların insan beslenmesi açısından önemi ve risk analizleri
4Genetiği değiştirilmiş gıdaların analizi ve gıdalardaki varlığının araştırılması yöntemleri.
5İnsan tüketimine sunulan genetiği değiştirilmiş gıdalar.
6Genetik mühendisliği tekniklerinin besleyici değeri daha yüksek gıdaların üretiminde kullanılmas
7 Genetik mühendisliği tekniklerinin besleyici değeri daha yüksek gıdaların üretiminde kullanılmas
8Ara sınav
9Genetik mühendisliği tekniklerinin raf ömrü uzatılmış gıdaların üretiminde kullanılması.
10Meyvelerde flavonoid içeriğinin manipülasyonu.
11Genetiği değiştirilmiş hayvansal gıdaların üretimi.
12Gıda endüstrisinde kullanılan gelişmiş fermentasyon tekniklerinin tartışılması.
13Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin mikrobiyal üretimi.
14Gıda endüstrisinde kullanılan bazı katkı maddelerinin mikrobiyal üretimi.
15Gıda endüstrisinde kullanılan bazı proteinlerin mikrobiyal üretimi.
16Final exam
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Food Biotechnology, Eds, Stanislaw Bielecki, Johannes Tramper, Jacek Polak, Progress in Biotechnology, Elsevier Science, ISBN: 0-444-50519-9Food Biotechnology, Eds,, YH Hui, George G. Khachatourians, Microorganisms, Wiley, VCH. Fruit-specific RNAi-mediated suppression of DET1enhances carotenoid and flavonoid content in tomatoes. Nature Biotechnology 23, 890 -895 (2005)Lemaux PG, Genetically Engineered Plants and Foods: A Scientist's Analysis of the Issues Principles of Biochemistry, Lehninger, 4th edition
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 4      
ÖÇ2 4      
ÖÇ3 4      
ÖÇ4 4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr