Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-409MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazası, konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi, reçel-marmelat üretim teknolojisi, kurutma teknolojileri konularında etkin ve yeterli bilgiye sahip olmaları amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ögr.Gör. Muhammet DEMİRBAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Meyve ve sebze işleme teknolojisi kapsamında, yeni teknolojileri anlayabilmek, sorun çözme becerisi kazanabilmek.
2Meyve ve sebzelerin muhafaza yöntemlerinde uygulanan temel işlem tür ve basamaklarını bilir.
3Kurutma Teknolojisi temel işlem basamaklarını anlar.
4Reçel-marmelat üretim teknolojisi proses bilgilerini edinir
5Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan ön işlemleri bilir.
6Konserve üretim teknolojisi ve günümüzde uygulanan yeni üretim teknolojileri konularında bilgi sahibi olur.
7Salça üretim teknolojisi proses bilgilerine hakim olur.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan ön işlemler, Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri, Meyve sebzelerin konserve üretim teknolojisi, Konservecilikte ısıl işlem ve kullanılan ekipmanlar , Salça üretim teknolojisi, Reçel-marmelat üretim teknolojisi , Kurutma teknolojisi ve su aktivitesi, Meyve ve Sebzelerin kurutulması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında uygulanan ön işlemler
2Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri
3Gıdaların dondurulmalarında soğutma yükü
4Gıdaların dondurma sistemi seçimi, dondurucu kapasitesi
5Dondurulmuş ürünlerin ambalajlanması, depolanması,çözülmesi
6 konserve üretim teknolojisi
7Konservecilikte ısıl işlem ve kullanılan ekipmanlar
8Meyve ve sebze konservelerinde bozulmalar
9Konservelerin kontrolü ve depolanması, konserve kaplarının nitelikleri
10Salça üretim teknolojisi
11ARA SINAV
12Salçanın kalite faktörleri
13Reçel-marmelat üretim teknolojisi
14Kurutma teknolojisi ve su aktivitesi,
15Meyve ve sebzelerin kurutulmaları
16FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. Bekir Sıtkı Cemeroğlu
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14114
Laboratuvar14114
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma3412
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)122
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 5      
ÖÇ2 5      
ÖÇ3 5      
ÖÇ4 5      
ÖÇ5 5      
ÖÇ6 5      
ÖÇ7 5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr