Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-407HİJYEN VE SANİTASYONZorunlu473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalara mikroorganizmaların ana bulaşma kaynaklarının kavratılması, Gıda işletmelerinde bulunan mikroorganizmaların önemini kavratma, Mikrobiyolojik kontrol yöntemlerinin öğretilmesi ve kontrol yöntemlerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesini öğretmek. İşletme hijyeni hakkında bilgi vermek. Su hijyeninin, hava hijyenini, personel hijyeninin ve alet ekipman hijyeni kakında bilgilendirmek Temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi vermek. Dezensektidasyon ve farelerle savaş yöntemlerini kavratmak. HACCP sistemini kavratmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Tuğçe Kalefetoğlu MACAR
Öğrenme Çıktıları
1Temel kavramları öğrenir ve mikroorganizma gıda ilişkisini kurar, Gıdalara mikroorganizmaların hangi ana kaynakalardan bulaşma olduğunu bilir.
2Besin,işletme ve personel hijyenini bilir, Personel hijyeni hakkında bilgiye sahiptir.
3Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini bilir,
4Deterjanlar ve dezenfektanları tanır
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi; Gıda işletmelerinde bulunan mikroorganizmaların önemi; Bina hijyeni; Su hijyeni; Hava hijyeni; Gıda işletmelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu; Dezensektidasyon; HACCP sistemi; Süt hijyeni; Et hijyeni; Meyve sebze hijyeni; Kanatlı ve yumurta hijyeni.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. Gıdalara mikroorganizmaların bulaştığı ana kaynaklar. Ana kaynaklarda bulunan bakteri türleri. Gıda maddelerinde bulunan patojenik bakterilerin kaynağı. Gıdalarda bulunan mikrofloranın gelişmesi.
2Gıda işletmelerinde bulunan mikroorganizmaların önemi. Gıda işletmelerinin mikrobiyolojik kontrol yöntemleri. Mikrobiyolojik kontrol yöntenlerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi.
3.Bina hijyeni. Malzeme ve aletlerin hijyeni. Personel hijyeni
4Su hijyeni. Suyun önemi. Su gereksinimi. Doğada bulunan su türleri. Suların kirlenmesi. Suların temizlenmesi (klorla dezenfeksiyonu, ozonla dezenfeksiyonu, ısıl işlemle dezenfeksiyonu, ultraviyole ışın ile dezenfeksiyonu, potasyum permanganat ile dezenfeksiyonu, iyotla dezenfeksiyonu)
5Suyun fiziksel özellikleri. Suyun kimyasal özellikleri. Suyun mikrobiyolojik özellikleri. Suyun fiziksel analizleri. Suyun kimyasal analizleri. Suyun mikrobiyolojik analizleri.Suyun laboratuar analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
6Hava hijyeni. Havanın fiziksel kirlenmesi. Havanın kimyasal kirlenmesi. Havanın mikrobiyel kirlenmesi. Havanın temizlenmesi. Havanın kendi kendine temizlenmesi. Havanın fiziksel ve kimyasal kirlenmesi. Havanın mikrobiyolojik kontrolü.
7Gıda işletmelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu. Temizleme yöntemleri( Elle temizlik, COP yöntemiyle temizlik, CİP sistemiyle temizlik). Kir ve çeşitleri .Deterjanlar. Dezenfektanlar
8Ara sınav
9Dezensektidasyon. Dezensektidasyon yöntemleri. Farelerle savaş.Artık ve atık maddeler ve bunların zararsız hale getirilmeleri.
10HACCP sistemi
11Süt hijyeni
12Et hijyeni
13Meyve sebze hijyeni
14Kanatlı ve Yumurta hijyeni
15Kanatlı ve Yumurta hijyeni
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Notu
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)88
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 3      
ÖÇ2 3      
ÖÇ3 3      
ÖÇ4 3      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr