Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-324SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİZorunlu365
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sütün genel bileşiminin ve kalitesine etki eden faktörler ile çeşitli süt ürünlerinin üretiminin anlatılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Onur BASANÇELEBİ
Öğrenme Çıktıları
1 Süt hakkında, üretim-tüketim değerleri, süt üretim yöntemleri hakkında genel bilgiler verebilir,
2 Sütün bileşenleri ve teknolojik önemlerini açıklar,
3 Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler konusunu açıklar,
4 İşletmeye süt alımı ve kabul kriterlerini açıklar,
5 Süt ürünlerinin üretimi ve üretimde dikkat edilmesi gereken hususları açıklar.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler, bileşenlerin teknolojik açıdan önemleri, süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler, sütün kabulü ve ön işlemler, starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması, süt ürünleri; içme sütü , yoğurt, peynir, tereyağı, süt tozu ve dondurma, yan ürünlerin değerlendirilmesi, pilot tesiste ürünlerin üretilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Sütün tanımlanması, süt üretimi istatistik verileri,
2 Süt sağım yöntemleri, süt bileşenleri ve bileşimi etkileyen faktörler,
3 Süt bileşenleri ve teknolojik açıdan önemleri,
4 Süt mikrobiyolojisi, kontaminantlar ve inhibitörler,
5 Sütün kabulü ve ön işlemler,
6 Starter kültürler, sütün pıhtılaşma mekanizması,
7İçme sütü üretimi
8Ara sınav
9Yoğurt, ayran, kefir
10Peynir
11Peynir
12Tereyağı
13Süttozu
14 Dondurma
15 Pilot tesiste ürünlerin üretilmesi
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Akın, N. 2004. Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Konya. Metin, M., Ozturk, G.F. 2002. Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, Sütün Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizleri, EMYO Yayınları, No:24. Demirci, M., Şimşek, O. 1997. Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık. İstanbul McSweeney, P.L.H. 2007. Chee Milk and Dairy Product Technology, Edgaar Spreer, CRC Press, 1998.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı144
Derse Katılım14456
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15050
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)144
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 5      
ÖÇ2 5      
ÖÇ3 4      
ÖÇ4 5      
ÖÇ5 5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr