Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-219GIDA ANALİZLERİ IZorunlu234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Laboratuvarda temel çalışma kuralları ve koşullarının kavranması, Gıda analizlerde kullanılacak, ihtiyaca uygun çözeltileri hazırlayabilme yetisinin kazandırılması, Laboratuvar malzemelerinin, cihazlarının kavranması ve kullanma becerisinin kazanılması, Gıdalardaki temel analizler hakkında bilgi sahibi olunması ve analiz yapabilme becerisinin kazandırılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.Gör.Onur BASANÇELEBİ
Öğrenme Çıktıları
1Laboratuvarda temel çalışma kuralları ve koşullarının kavranması
2Gıda analizlerde kullanılacak, ihtiyaca uygun çözeltileri hazırlayabilme yetisinin kazandırılması
3Laboratuvar malzemelerinin, cihazlarının kavranması ve kullanma becerisinin kazanılması
4Gıdalardaki temel analizler hakkında bilgi sahibi olunması ve analiz yapabilme becerisinin kazandırılması
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Laboratuvarda çalışma kuralları ve koşulları, dikkat edilecek durumlar ve önlemler, laboratuvarda bulunan malzeme ve cihazların işlevleri ve kullanılması, çözelti hazırlama teknikleri. Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması ve sonuçların değerlendirilmesi, gıdalarda rutubet, yağ, protein, karbonhidrat, kül ve mineral tayinleri ve yakma yöntemleri, gıdalarda pH ve asitlik tayinleri, gıdalarda vitamin, kolesterol, katkı maddeleri ve kalıntı analizleri. Genel gıda analiz yöntemleri ve kalite kontrolleri. Titrasyon ve diğer temel işlemler ile bal ve şekerli gıdalarda briks tayini
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Laboratuvarda çalışma kuralları ve koşulları. Laboratuvarda dikkat edilecek durumlar ve önlemler
2Laboratuvarda bulunan malzeme ve cihazların işlevleri ve kullanılması
3Çözelti hazırlama teknikleri
4Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması
5Gıdalarda rutubet tayini
6Gıdalarda yağ tayini
7Ara sınav
8Gıdalarda protein ve karbonhidrat tayini
9Kül ve mineral tayinleri ve yakma yöntemleri
10 Gıdalarda pH ve asitlik tayinleri,
11Gıdalarda vitamin, kolesterol, katkı maddeleri ve kalıntı analizleri
12Genel gıda analiz yöntemleri ve kalite kontrolleri.
13Titrasyon ve diğer temel işlemler ile bal ve şekerli gıdalarda briks tayini.
14Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Analizleri, Bekir S. Cemeroğlu, Bizim Grup Basımevi, 2013 Gıda Analizleri, Beyza Ulusoy , Canan Hecer, Dora Yayıncılık, 2015 Temel Gıda Analizleri, Vildan Uylaşer , Fikri Başoğlu, Dora Yayıncılık, 2011 Laboratuar Teknikleri ve Temel Gıda Analizleri, Ömer Faruk Gamlı, Dora Yayıncılık, 2014
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav0100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı0100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Quiz111
Laboratuvar14456
Soru-Yanıt717
Gösterme14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)123
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 2      
ÖÇ2 2      
ÖÇ3 5      
ÖÇ4 5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr