Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-213GIDA KATKI MADDELERİZorunlu235
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ögr. Gör Oksal Macar
Öğrenme Çıktıları
1 Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak.
2 Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak.
3 Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak.
4 Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak.
5 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Asitlik düzenleyici ilavesi
2 Antimikrobiyal ilavesi
3 Antioksidan ilavesi
4 Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanımı
5 Dokusal yapıyı düzenlemek için katkı maddeleri kullanımı
6 Renklendiricilerin kullanımı
7 Lezzet artırıcıların kullanımı
8 Tatlandırıcıların kullanımı
9 Ara Sınav
10 Tatlandırıcıların kullanımı
11 Zenginleştirici katkıların kullanımı
12 Starterlerin kullanımı
13 Enzimlerin kullanımı
14 Taşıyıcıların kullanımı
15 Çözgenlerin kullanımı
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Altuğ, "Gıda katkı maddeleri\" Meta Basım, İzmir, 2006, ISBN:9759740826
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14444
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1        
ÖÇ2        
ÖÇ3        
ÖÇ4        
ÖÇ5        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr