Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-109GENEL MİKROBİYOLOJİ IZorunlu115
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Temel bilim dallarından biri olan mikrobiyoloji, biyolojinin botanik ve zoolojiden sonra üçüncü dalını teşkil eder. Genel mikrobiyoloji dersinin amacı özellikle gıda mikrobiyolojisi, endüstriyel mikrobiyoloji konularına temel oluşturulacak şekilde temel bilgilerin verilmesi ve temel laboratuar uygulamalarının gerçekleştirilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ögr. Gör. Dr. Tuğçe Kalefetoğlu MACAR
Öğrenme Çıktıları
1Mikroorganizma grupları konusunda bilgiye sahip olma, mikroorganizma gruplarını gıda endüstrisi ve gıda güvenliğiyle ilişkilendirebilme
2Mikroorganizma isimlendirilmesi konusunda bilgiye sahip olma
3Mikroorganizma genetiği konusunda bilgiye sahip olma
4Besiyerleri, mikroorganizmaların çoğaltılması, ekim ve sayım yapma konusunda bilgiye sahip olma
5Mikrobiyoloji laboratuarında uyulması gereken kurallar konusunda bilgiye sahip olma, laboratuar malzemelerini tanıma
6Mikroskop kullanabilme
7Mikrobiyolojik risklere karşı önlem alabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dersin içeriğinde mikrobiyolojinin konusu ve bölümleri, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, mikroorganizma grupları, mikroorganizmalarda beslenme ve mikroorganizmaların kontrol altına alınması konuları bulunmaktadır. Ayrıca laboratuar uygulamalarında mikroskop kullanımı, besiyeri hazırlama ve ekim yapma gibi temel bilgiler verilmektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı faaliyet ve işleyişinin açıklanması. Mikrobiyolojinin konusu ve bölümleri22
2Dersin tanıtımı faaliyet ve işleyişinin açıklanması. Mikrobiyolojinin konusu ve bölümleri22
3Mikroooganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi22
4Mikroooganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi22
5Mikroorganizma grupları.22
6Mikroorganizma grupları.22
7Virüsler
8Arasınav22
9Bakteriyofajlar22
10Bakteriyofajlar22
11Algler, protozoonlar22
12Algler, protozoonlar22
13Mikroorganizmalarda beslenme22
14Mikroorganizmalarda beslenme22
15Mikroorganizmalarda beslenme22
16final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI:Genel Mikrobiyoloji Prof. Dr. Selahattin SERT Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:195 DERS ARAÇLARI: Genel derslik malzemeleri, projeksiyon, laboratuar alet ve malzemeleri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma16060
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)158
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 4      
ÖÇ2 4      
ÖÇ3 4      
ÖÇ4 4      
ÖÇ5 4      
ÖÇ6 4      
ÖÇ7 4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr