Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-474ENDÜSTRİYEL GIDA ATIKLARIZorunlu483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci, •Çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkları değerlendirme yöntemlerini öğrenir. •Atıkların değerlendirildiği güncel örnekleri bilir. •Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Oksal MACAR
Öğrenme Çıktıları
1Önemli gıda endüstrisi atıklarını öğrenir.
2Gıdaların üretiminde bazı atıkların işlenmesini öğrenir.
3Gıdaların üretiminde bazı atıksuların işlenmesini öğrenir.
4Yaygın atık işleme yöntemlerini öğrenir.
5Geri dönüşüm, kompost ve biyogaz üretimini öğrenir.
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
•Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları •Süt İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Su Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Et işleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Yağ İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Patates İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Gazlı İçeceklerin İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Fırın Ürünleri İşleme Atıklarının Değerlendirilmesi •Güncel Atık Değerlendirme Örnekleri •Çöplerin Geri Dönüşümü, Kompost İşlemi ve Biyogaz Üretimi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Atıklarının Değerlendirilmesine Giriş English: Introduction to Treatments of Food Wastes
2Atık ve Atıksu İşleme English: Waste and Wastewater Treatment
3Önemli Gıda Endüstrisi Atıkları English: Important Food Industry Wastes
4Süt Ürünleri Atıklarının İşlenmesi English: Treatment of Dairy Wastes
5Su Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
6Et Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
7Yağ Üretim Atıklarının İşlenmesi
8Vize Sınavı
9Patates İşleme Atıklarının İşlenmesi English: Treatments of Potato Processing Wastes
10 Gazlı İçecek İşleme Atıksuyunun İşlenmesi
11 Fırın Ürünleri Atıklarının İşlenmesi
12 Katma Değeri Artırılmış Gıda Atıkları
13 Katma Değeri Artırılmış Bazı Gıda Katkılarının Kullanımı
14 Atık İşlemede Yaygın Uygulamalar
15 Geri Dönüşüm, Kompost ve Biyogaz Üretimi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-L.K. Wang, Y.T. Hung, H.H. Lo, C. Yapijakis. 2006. Waste Treatment in the Food Processing Industry, CRC Press. 2-H.W. 2-Ockerman, C.L. Hansen. 2000. Animal By-Product Processing and Utilization, CRC Taylor and Francis.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 3      
ÖÇ2 3      
ÖÇ3 3      
ÖÇ4 3      
ÖÇ5 3      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr