Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-303ENZİM VE BİYOTEKNOLOJİSİZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
1. Öğrencilere biyoteknoloji ve endüstrideki uygulamaları ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak 2. Öğrencilere hücreler ve metabolizmaları ile ilgili bilgi kazandırmak 3. Öğrencilere enzimlerin üretimi ve endüstrideki kullanımları ile ilgili bilgi kazandırmak 4. Öğrencilere biyoteknolojik üretimlere ait bilgi vermek, örneğin; sitrik asit üretimi, ekmek mayası üretimi vb.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör Tuğçe Kalefetoğlu MACAR
Öğrenme Çıktıları
1Biyoteknoloji konusunda bilgi sahibi olabilme
2Hücreler ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olabilme
3Enzim üretimi ve enzim kinetiği hakkında bilgi sahibi olabilme
4Biyoteknolojik proseslerin endüstrideki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olabilme
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Biyoteknolojiye Giriş / Mikroorganizmaların Metabolizması / Fermentasyonun Teknik Prensipleri / Biyoteknolojide Ayırma İşlemleri / Biyoteknolojide Hücrelerin Parçalanması / Biyoteknolojide Zenginleştirme İşlemleri / Biyoteknolojide Saflaştırma İşlemleri / Biyoteknolojide Kurutma İşlemleri / Biyoteknolojide in-situ Ürün Ayırma İşlemleri / Enzimlerin Üretimi, Tutuklanmış Enzimler ve Uygulama Alanları / Sitrik Asit Üretimi / Ekmek Mayası Üretimi / Tek Hücre Proteini Üretimi / Alkol Mayalanması / Antibiyotik Üretimi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyoteknolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Metabolizması
2Fermentasyonun Teknik Prensipleri
3Biyoteknolojide Ayırma İşlemleri
4Biyoteknolojide Hücrelerin Parçalanması
5Biyoteknolojide Zenginleştirme İşlemleri
6Biyoteknolojide Saflaştırma İşlemleri
7Biyoteknolojide Kurutma İşlemleri
8Ara Sınav I
9Biyoteknolojide in-situ Ürün Ayırma İşlemleri
10Enzimlerin Üretimi, Tutuklanmış Enzimler ve Uygulama Alanları
11Sitrik Asit Üretimi
12Ekmek Mayası Üretimi, Tek Hücre Proteini Üretimi
13Alkol Mayalanması
14Antibiyotik Üretimi
15Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Bailey, J.E. and Ollis, D.F.,“Biochemical Engineering Fundamentals”, McGRAW-Hill Ed., 1986. 2. Sinclair, C.G. and Kristiansen, B., “Fermentation Kinetics and Modelling”, Open University Press, 1987. 3. Telefoncu, Azm, “Biyoteknoloji”, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir, 1995. 4. Pirt, S.J., “Principles of Microbe and Cell Cultivation”, Blackwell Scientific Publications, 1985.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15555
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1        
ÖÇ2        
ÖÇ3        
ÖÇ4        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr