Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-316GIDA KALİTE KONTROL VE MEVZUATZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarla ilgili kalite kontrol ve mevzuat konularına hakim olunarak gıda denetimleri için öğrencilerin hazır hale gelmeleri.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ATMACA
Öğrenme Çıktıları
1Gıda kalitesini oluşturan bileşenlerin öneminin kavranması
2Gıda güvenliğinin önemi,gıda kalitesi bileşenleri ile gıda güvenliği arasındaki ilişkinin bağlantılarının kavranması
3Ders kapsamında incelenen gıda ürünlerinin kalite kriterleri ile bu ürünlerde yapılabilecek taklit ve tağşişler hakkında fikir sahibi olmak.
4Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması
5Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda kalite konuları, gıdaların kontrol edilmesiyle ilgili konular ve gıdaların yasalarla beraber ele alınarak irdelenmesi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kalitesi ve bileşenleri
2Gıda kalitesini ölçmede kullanılan yöntemler
3Gıda güvenliğini tehdit eden faktörler: Besin kalitesi,Doğal toksinler,Kalıntı problemi,Tağşiş problemi
4Gıda kalitesini ölçmede kullanılan yöntemler
5Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
6Gıda hukuku ve gıda mevzuatı
7Gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu
8ARA SINAV
9Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
10Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
11Türkiye’de gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların tanıtımı
12Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
13Gıda üretimi yapanların ve satanların sorumlulukları
14Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
15Uluslararası gıda mevzuatı (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)
16FİNAL SINAVI
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Kitabı (Prof. Dr. Fikri BAŞOĞLU)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım20240
Tartışma10220
Soru-Yanıt10330
Performans7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1 4      
ÖÇ2 4      
ÖÇ3 4      
ÖÇ4 4      
ÖÇ5 3      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr