Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT-226GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMAZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılması ve genel ambalajlama ve depolama teknikleri ile çeşitli gıda ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması konularında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Bahadır ATMACA
Öğrenme Çıktıları
1Ambalaj ve ambalajlamanın temel ilkelerini kavrar
2Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyallerinin özelliklerini kavrar
3Gıda ambalajlama teknikleri konusunu kavrar
4Gıdaların depolanması ve depolama koşulları konusunu kavrar
5Farklı gıda gruplarının muhafaza ve depolama tekniklerini kavrar
6Ambalajlama ve depolama sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler konusunu kavrar
7Gıda ambalajlamada yeni gelişmeleri kavrar
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda ambalajlamanın önemi, ambalaj materyallerinin özellikleri, ambalajlama teknikleri, depolama teknikleri, çeşitli gıdaların depolanması ve depolama sırasında meydana gelen değişimler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ambalajın fonksiyonu ve gıda ambalajlamanın önemi
2Ambalaj materyallerinin özellikleri I- Cam ve kağıt esaslı materyaller
3Ambalaj materyallerinin özellikleri II- Metal ve plastik esaslı materyaller
4Gıda ambalajlama sistemleri I- Aseptik ambalajlama
5Gıda ambalajlama sistemleri II-Vakum ve Modifiye atmosfer ambalajlama, Kontrollü atmosferde depolama
6Taze ve işlenmiş çeşitli gıdaların ambalajlanması
7Gıda-ambalaj ve Mikroorganizma/böcek-ambalaj etkileşimleri
8Ara sınav
9Ambalaj kontrolü, ambalajlamada güvenlik ve yasal durum
10Gıdaların depolanması sırasında meydana gelen değişimler
11Tahıl ve tahıl ürünlerinin depolanması
12Et ve et ürünlerinin depolanması
13Meyve ve sebzelerin ve ürünlerinin depolanması
14Süt ve süt ürünlerinin depolanması
15Yağ ve yağ ürünlerinin depolanması
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Üçüncü, M. 2011. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Özkaya, H. Gıda Ambalajlama ve Depolama. Gordon L. Robertson, 2006. Food Packaging: Principles and Practice. 2nd ed. Taylor & Francis/CRC Press, USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı111
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8
ÖÇ1        
ÖÇ2        
ÖÇ3        
ÖÇ4        
ÖÇ5        
ÖÇ6        
ÖÇ7        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Giresun University, Giresun / TURKEY • Tel  (pbx): +90 454 310 10 00 • e-mail: halklailiskiler@giresun.edu.tr